Naujienos iš endometriozės ir gimdos susirgimų kongreso

2015/05/07-05/09 dalyvavau SEUD( Tarptautinės endometriozės ir gimdos susirgimų draugijos) kongrese, kuris vyko Paryžiuje. Dalyvavo virš 1000 delegatų iš 34 pasaulio šalių. Vyko gyvos chirurgijos transliacijos tiesiogiai iš 4 operacinių,paskaitos bei diskusijos, videosesijos.

Pagrindinės temos- endometriozė, gimdos miomos, kraujavimai iš gimdos. Daug dėmesio skirta mokslinei daliai. Įvairūs pranešimai apie ligų patogenezę, naujų mokslinių modelių pristatymas- tai labai svarbu kuriant naujus vaistus ir pritaikant klinikinėje praktikoje.

Endometriozė- kaip visada pilna kontraversijų. Nuo pirmų simptomų iki diagnozės nustatymo praeina vidutiniškai 9m. Endometriozė – dažna ir paauglėms, ilgą laiką išlieka nediagnozuota. Skausmingos mėnesinės, cikliniai skausmai pilvo apačioje, šlapinimosi bei tuštinimosi sutrikimai gali būti susiję su endometrioze. Buvo pateikta įvairių šalių studijos, ką šeimos gydytojai žino apie endometriozę. Nors pas mus tokių atliktų studijų matyti neteko, bet duomenys greičiausiai būtų panašūs. >60 proc apklaustųjų nepagalvoja apie endometriozę, esant tipiniams simptomams; tos pacientės nepatenka pas specialistus ir negauna adekvataus gydymo.

Endometriozė labai pažeidžia kiaušidžių rezervą, todėl rekomenduojama pilnai ištirti prieš planuojamą operaciją, nes pirmoji operacija visada yra svarbiausia. Aktyvi multidisciplininė radikali chirurgija rekomenduojama giliosios endometriozės atveju, dalyvaujant ginekologui bei chirurgui.

Pristatyti nauji medikamentai endometriozės gydymui, kurie jau praėjo pirmuosius testavimo žingsnius in vivo- lauksime jų pasirodant klinikinėje praktikoje.

Bendra tendencija- tausojantis gydymas ginekologijoje. Dėka tobulėjančių technologijų, histeroskopija tapo ambulatorine procedūra. Ofiso histeroskopijos  metu šalinami polipai, miomos, gimdos pertvaros ar suaugimai ertmėje.  Termoabliacinai metodai- I pasirinkimo gydymo metodas esant gausiems kraujavimams, kai moteris nebeplanuoja gimdyti. Šių metodų taikymui reikalinga speciali įranga, bet tai gali būti atliekama ambulatorijoje, nereikalinga narkozė, pacientė po operacijos išvyksta į namus, greičiau atsistato darbingumas.

Esmya- naujas medikamentas priešoperaciniam miomų sumažinimui. Pateikti duomenys apie ilgalaikius gydymo kursus, kai miomos sukelia gausius kraujavimus. Kraujavimas susutabdomas vidutiniškai per 4dienas. Kai kuriose šalyse gydymas Esmya yra kompensuojamas, Lietuvoje daugeliui pacienčių tai neprieinama dėl kainos.

Dalyvavimas tokio lygio kongrese praturtina neįkainojamomis žiniomis. Tai leidžia pasirinkti optimalią gydymo taktiką.

Linkiu nesirgti, bet savo ginekologą aplankyti bent kartą metuose.