ginekologija, operacijos, laparoskopijos, miomos, cistos,

2023/10/01-10/04 dalyvavau ESGE kongrese Briuselyje. Įdomu sugrįžti į aktualų ir inovatyvų pasaulinio lygio renginį ES sostinėje, pamatyti šiuolaikines tendencijas ir chirurgijos perspektyvas, naujausią endoskopinę chirurginę aparatūrą.

Renginio dalyviai - virš 2000 delegatų iš viso pasaulio. Pagrindinės temos: endometriozė, sąaugos, neuropelveologija, histeroskopija, onkologija, miomos ir adenomiozė, kokybė, saugumas ir teisiniai aspektai, robotinė chirurgija, uroginekologija ir kt.  Kiekvienas dalyvis susidėliojo savo programą pagal domėjimosi sritis, nors dažnai norėjosi dalyvauti keliose auditorijose tuo pačiu metu. Puikiai veikė kongreso programėlė su priminimais ir detalėmis.

Histeroskopinė chirurgija- didžioji dalis procedūrų Belgijoje, Olandijoje, Danijoje, ir kt. atliekama ambulatorinėje grandyje su 5mm histeroskopais, šeiveriais, rezektoskopais ir t.t. Akla dilatacija ir kiuretažas nebeturėtų būti pirmo pasirinkimo gydymo būdas tiek dėl komplikacijų, tiek dėl nepamatytos patologijos. Operacinėje su bendrine nejautra atliekama tik 20-30 proc. visų histeroskopinių operacijų. Tai patogu ir pacientei, greitesnis darbingumo atsistatymas bei mažesnė komplikacijų rizika.

Gimdos sąaugos ir vaisingumo sutrikimai- tai dažnesnė problema nei įsivaizduojame. Po laparoskopinių bei laparotominių miomektomijų gimdos sąaugų rizika >20 proc., ir tai nesusiję- atvertas endometriumas ar ne, nepriklauso ir nuo miomos tipo, todėl 4-8sav.po operacijos turėtų būti atliekama histerokopija ir sąaugų išdalinimas. Hialurono r. preparatų naudojimas po visų histeroksopinių manipuliacijų, išskyrus polipektomijas, turėtų tapti rutinine praktika.

Naujos technologijos miomų gydyme- HIFU, radiodažnuminė vaginalinė ultragarso abliacija- jau taikoma centruose Prancūzijoje, Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje. Tausojantis gydymas visad aktualus pacientėms, pageidaujančioms išsaugoti vaisingumą. Pasaulyje jau virš 2000 kūdikių gimusių po radiodažnuminės miomų abliacijos- gal tai ateitis?...

  Prolapso chirurgija- senstančios visuomenės ir ilgėjančios gyvenimo trukmės aktualija. Pagrindinis principas- jei yra galimybė- atstatymas savais audiniais be dirbtinių tinklelių. Jei įmanoma- vaginalinės operacijos, Kitas chirurgijos principas- anatomijos, fascijų atstatymas, jei recidyvas  po buvusios operacijos savais audiniais- sakrokolpopexija.

 Daug gyvos chirurgijos- robotinės onkologinės operacijos, sakrokolpopeksijos ir kt.

 Endometriozė- laparoskopija nebūtina  diagnozei patvirtinti ir gydyti.  Jei operacinis gydymas indikuotinas,  prieš operuojant pagalvoti apie kiaušidžių rezervą, kiaušidžių audinio ar kiaušialąsčių krioprezervaciją( užšaldymą). Kai aktualu vaisingumas, individualizuoti gydymo taktiką su vaisingumo specialistais. 


Dar daug visokių temų ir taktikų teko išklausyti ir sudalyvauti diskusijose renginio metu.

Kongresas paliko gero mokslinio renginio įspūdį. Visas progresas chirurgijoje betarpiškai priklauso nuo chirurginės aparatūros, kuri ne taip greitai mus pasiekia iš parodų salių. Bet visada išlieka kažkokie „tips and tricks“, kuriuos ir esamomis sąlygomis galima pritaikyti praktikoje.

Irena Jermolajevienė