gimdos vėžys, kraujavimas iš gimdos , menopauzė, histeroskopija, polipai

2023/11/09 dalyvavau Kaune LSMU organizuojamoje konferencijoje " Endometriumo vėžys: naujas požiūris, nauji iššūkiai". 

Konferencijoje aptartos naujienos, susijusios su endometriumo vėžio diagnostika, gydymu. Pranešimus skaitė akušeriai- ginekologai, onkogenetikas, radioterapeutas. 

Gimdos vėžys prasideda endometriume- gimdos gleivinėje, bet ligai progresuojant gali išplisti į gilesnius sluoksnius bei gretimus organus, metastazuoti. Sergamumas gimdos vėžiu Lietuvoje  bei Lenkijoje yra didžiausias tarp Europos sąjungos šalių. Kasmet nustatoma virš 600 naujų ligos atvejų. Dažniausiai liga diagnozuojama apie 60m moterims. Rizikos faktoriai- nutukimas, II tipo diabetas, ankstyvos I mėnesinės, vėlyva menoauzė, rūkymas. Laiku nustačius ligą, jos prognozė ir gydymo rezultatai yra geri. Diagnozavus  Ist. gimdos vėžį, 5m išgyvenamumas viršija 90proc. Bet koks kraujavimas po menopauzės reikalauja gydytojo ginekologo konsultacijos ir pokyčių įvertinimo, nes tai dažniausias vėžio simptomas. Kartais endometriumo vėžys gali atsirasti ir premenopauzėje, kai mėnesinių ciklas ima trikti, bet dar neprasidėjusi  pomenopauzė. Reguliari ginekologo patikra gali padėti laiku nustatyti ligą ir sėkimingai ją gydyti. Įprastai diagnozei patvirtinti atlikiekama histeroskopija, kai gimdos ertmė apžiūrima specialia kamera bei paimama biopsija iš pakitusių gimdos gleivinės vietų. Kartais supiktybėti gali ir endometriumo polipai. 

Vis daugiau duomenų apie genetinę riziką susirgti tam tikromis onkologinėmis ligomis. Atsiranda naujų genetinių testų, kuomet galima įvertinti  gimdos vėžio recidyvo riziką. Molekulinė genetinė diagnostika labai svarbi endometriumo vėžio prognozei bei gydymo taktikai. Galima nustatyti genų mutacijas iš operacinės medžiagos. 

Yra sindromų, kai pacientei nustatomi kelių lokalizacijų piktybiniai navikai. Lynch sindromas- paveldimas žarnyno ir gimdos piktybinis susirgimas. Įvertinus šeimyninę anamnezę bei rizikas, koregavus tam tikrus rizikos faktorius, sudaromas paciento individualus stebėjimo planas ir rizika susirgti piktybine liga sumažėja. 

Dažna vyresnio amžiaus moterų klaida- kai nelelieka menstruacijų prasidėjus menopauzei, nebesilanko pas ginekologą. Pasitikrinti profilaktiškai pas ginekologą rekomenduojama 1x metuose ir nesant jokių nusiskundimų. Endometriumo vėžys neatsiranda per savaitę ar mėnesį, todėl reguliari patikra bei echoskopija leidžia laiku pastebėti pakitimus ir juos išgydyti.